Jak často chodit se psem k veterináři?

Jak často chodit se psem k veterináři?

Zubní a preventivní prohlídky nejsou nutností jenom pro nás, ale i pro naše psy. A to platí dvojnásobně, pokud je plemeno vašeho psa náchylnější ke zdravotním komplikacím. Preventivní prohlídky jsou součástí správné péče o zdraví psa.

Mezi pravidelné veterinární kontroly patří očkování, preventivní a zubní přehlídka, péče o srst nebo ošetření drobných zranění. Pro mnoho lidí je však záhadou, jak často veterináře navštěvovat. Pokud k nim patříte, my vám zkusíme napovědět.

Věk psa

Pokud si pořídíte stěně, je důležité myslet prvních 16 týdnů na pravidelné návštěvy zejména kvůli očkování. Váš veterinář vám naplánuje všechna důležitá očkování a poučí vás o správné výživě psa.

U psů do sedmi let doporučujeme navštěvovat veterináře jednou nebo dvakrát ročně. Pokud je vašemu psovi víc než 7 let, doporučuje se navštěvovat veterináře pro preventivní prohlídku dvakrát ročně.   

zabicka9

Riziko infekce

Když si poprvé přivezete domů pejska, návštěva veterináře by měla být absolutní prioritou. Veterinář provede kompletní vstupní přehlídku vašeho psa a poradí vám, jak u psa poznat zažívací či jiné zdravotní potíže.

V šestnácti týdnech je čas na očkování a prevenci proti klíšťatům, blechám a parazitům. Kolem šestého měsíce života vašeho psa je čas na rozhodnutí, zda dáte vašeho psa kastrovat. Preventivní testy na přítomnost parazitů a hladiny hormonů jsou také na místě.

Vaše vlastní vůle

Starostlivost o psa znamená, že jeho zdraví a štěstí je zcela ve vašich rukách a je vaší odpovědností dopřát mu tu nejlepší starostlivost. Všímejte si proto každou změnu v jeho chování, změny apetitu, pohyblivosti nebo denních aktivitách. Pokud máte pochybnosti, je lepší navštívit veterináře.

Může se vám také líbit: "Jak chránit sebe i svého psa během pandemie koronaviru?"

Rozhodně neriskujte život vašeho pejska a nezanedbávejte žádné známky onemocnění. Každý pes si zaslouží pozornost.

voditko_wanteddog

Zdravé stravovací návyky

Váš veterinář by vám měl také pomoct s výběrem správné, vyvážené stravy pro vašeho psa. Obzvlášť důležité je informovat se o zdravé výživě zejména pokud se staráte o psa poprvé. Nezapomínejte však, že i zkušený pejskař může dělat chyby, a proto pečlivě naslouchejte radám veterináře.

Je důležité vědět, do jaké míry můžete měnit stravu svého psa a jaké druhy dobrot jsou pro psa nejlepší – dobroty by však neměli tvořit víc než 10 % denního příjmu kalorií, jinak můžou způsobit nerovnováhu v jejich stravě.

Starostlivost o srst

Starostlivost o srst je další důležitá věc, o které vám poradí váš veterinář – vysvětlí vám jak často a jakým způsobem čistit záhyby kůže a obličej a jak si všimnou potíže se srstí a kůží.

Nezapomínejte při návštěvě veterináře podpořit pozitivní vztah vašeho psa s veterinářem. Pokud se vám podaří tento vztah vybudovat, usnadní vám to každou další cestu k veterináři. Určitě vám s tím pomůžou oblíbené pamlsky!

shower kefa

Zdroj: frenchie.shop