Koronavirus: Karanténa pro kočku? Dezinfikovat psa? Vědkyně vám zodpoví všechny důležité dotazy ohledně koronaviru a domácích mazlíčku!

Světoví odborníci zdůrazňují, že v současné době neexistuje důkaz, že zvířata v zájmovém chovu mohou být pro člověka zdrojem COVID-19 nebo že tento virus může u psů způsobit onemocnění. Majitelé domácích zvířat by měli vždy dodržovat správné hygienické postupy a za žádných okolností by neměli opustit své domácí mazlíčky.

Když byl pomeranian v Hongkongu minulý týden pozitivní na SARS-CoV-2, domácí mazlíčci se rychle stali součástí konverzace na koronaviru. Případ upozornil na alarmující možnost, že se domácí zvířata mohou stát součástí přenosového řetězce pro závažný akutní respirační syndrom koronavirus 2, čím by mohli potenciálně ohrozit i nás. Na toto téma pořád zůstává mnoho nezodpovězených otázek.

Jak vysvětluje ministerstvo zemědělství, rybolovu a ochrany přírody Hongkongu (AFCD) minulý týden v přehledu údajů, Pomeranian byl na virus „slabě pozitivní“ v citlivých testech, které detekovaly virovou RNA ve vzorcích z nosu a úst. "Pes má nízkou úroveň infekce a je pravděpodobné, že se jedná o přenos z člověka na zvíře," napsal AFCD. "Důrazně doporučujeme, aby byla zvířata v zájmovém chovu savců včetně psů a koček v domácnosti s infikovanými osobami umístěna do karantény pro ochranu zdraví lidí a zvířat."

Žurnál Science publikoval rozhovor s mikrobioložkou z Pensylvánské univerzity veterinárního lékařství ve Filadelfii Shelley Rankin, na téma rizik infekce COVID-19 u domácích zvířat. Její laboratoř je součástí Sítě veterinárních laboratorních vyšetřovacích laboratoří USA pro výživu a léčiva, což je skupina veterinárních diagnostických laboratoří, která by mohla pomoci určit dopad pandemie na domácí a jiná zvířata. Tento rozhovor byl upraven pro přehlednost a délku.

Otázka: Můžeme předat nový koronavirus našim mazlíčkům?

A: Virus SARS-CoV-2 se šíří z člověka na člověka. V současné době neexistuje výzkum na podporu šíření z člověka na zvíře. Vzorky z hongkongského psa obsahovaly malé množství virových částic. U zvířete bez klinických příznaků nemoci je těžké říci, co to znamená. Byl to jediný případ a je zjevné, že nás čeká mnohem více výzkumu abychom popsali potenciální přenos lidského viru SARS-CoV-19 na zvířata.

Nicméně, kočky a psi jsou také savci. Jejich buňky nesou mnoho stejných typů receptorů, jaké máme i my. Virus se tak mohl teoreticky navázat na tyto receptory stejně jak na ty naše. Ale dokáže do jejich buněk vstoupit a replikovat se? Nejspíš ne.

Přesto by lidé infikovaní SARS-CoV-19 měli omezovat kontakt se svými domácími mazlíčky. Umyjte si ruce a nenechte je lízat váš obličej. Pokud je virus ve vašich sekretech a existuje nějaký potenciál přenosu, existují způsoby, jak by se mohl přenášet.

Otázka: Měli bychom testovat mazlíčky lidí s potvrzenými případy COVID-19?

A: To právě teď není nejvyšší prioritou. Mělo by se to však projednat, pokud začneme vidět více případů, jako je například Hongkongský pomeranian.

Otázka: Mohou domácí zvířata sloužit jako rezervoár viru a předat jej zpět nám?

Odpověď: Pokud se mohou domácí zvířata nakazit - a my nevíme, jestli mohou - pak ano, mohou sloužit jako rezervoár. A v tom případě bychom s nimi měli zacházet stejně jako s lidskými případy. Budeme muset přijít na to, jak je léčit v izolaci. Stejně jako lidské nemocnice by i veterinární nemocnice musely být připraveny na nárůst počtu případů.

Otázka: Umístili by jste do karantény i naše mazlíčky? 

A: Pokud se prokáže přenos na zvíře, tak ano, stejně jako lidé, některá domácí zvířata by mohli být v karanténě v nemocnici. Nebo v přístřeší. Nebo dokonce psí denní péče. Pokud měli virus, ale nebyli nemocní, mohli byste je karanténovat doma. Je vhodné s nimi omezit kontakt. Možná držet je v ložnici daleko od ostatních lidí a zvířat. Měli byste si často umýt ruce a při vstupu do místnosti možná nosit masku. Ale to všechno jenom hypoteticky, pokud by se potvrdil přenos na zvířata!

Otázka: Můžou zvířata navštěvovat lidi v karanténě a následně zdravé lidi?

Odpověď: Ne. Pro každý případ je lepší chovat se opatrně.

Otázka: Co bychom měli udělat právě teď, abychom chránili naše domácí mazlíčky?

Odpověď: Je důležité zahrnout domácí zvířata do plánování připravenosti vaší rodiny. Pokud onemocníte a jste v karanténě, měli byste mít po ruce dostatek krmiva pro domácí zvířata. A měli byste informovat své sousedy o jakémkoli krmení, vycházkách nebo lécích, které vaši domácí mazlíčci potřebují pro případ, že se nebudete moci vrátit domů z nemocnice. Připravte se hned. Bydlím sama se svou kočkou. Mám po ruce dostatek jídla. I když ho teď hned nepotřebuje, nakonec ho sní.

Coronavirus_ept_Q&A_1280x720-rev (1)

 


Zdroj: www.sciencemag.org
Obrázky: www.sciencemag.org, unsplash.com