Chystáte se adoptovat psa z útulku? Co byste měli vědět

Rychlé tipy a otázky týkající se zdraví pro adopci psů a štěňat

  1. Co potřebujete vědět při adopci štěněte nebo psa?
  2. Adopce nebo koupě štěněte
    1. Chovatel je renomovaný
    2. Štěňata vypadají zdravě
    3. Rodiče vypadají zdravě
    4. Kolik socializace bylo provedeno
    5. Zdravotní historie psa
  3. Adopce dospělého psa
    1. Jejich pozadí
    2. Jejich zdraví
    3. Osobnost/temperament psa
    4. Jaké jídlo jedí?

cestovani (18)

Přivítat nového psího kamaráda u vás doma je úžasné privilegium. Ačkoli vše, co chceme udělat, je poskytnout milující domov štěněti, které si to zaslouží, je zde několik věcí, které je třeba vzít v úvahu během procesu hledání. Chcete, aby váš nový chlupatý člen rodiny žil ještě mnoho let, a proto je tak důležité zajistit jeho zdraví v době adopce. Jak toho tedy můžete dosáhnout?

V tomto článku probereme otázky, které byste si měli položit při adopci štěněte nebo psa, a pomůžeme vám udělat to nejlepší rozhodnutí o vašem budoucím chlupatém kamarádovi!

Co potřebujete vědět při adopci štěněte nebo psa?

Když hledáte nového psího kamaráda, kterého byste si přivedli domů, je snadné se nechat strhnout roztomilými tvářičkami a vrtícími ocásky, které můžete potkat. Možná se zamilujete do každého štěněte, které vám zkříží cestu, ale je důležité mít při hledání na paměti několik tipů.

Noví majitelé domácích mazlíčků si tak často přinášejí svá štěňata domů, aby brzy poté objevili zdravotní potíže. S nezodpovědnými chovateli na vzestupu je důležitější než kdy jindy zajistit, aby vaše štěně pocházelo od chovatele, kterému leží na srdci jejich nejlepší zájem. To platí i pro psy, kteří jsou adoptováni jako dospělí, protože nikdy nechcete, aby váš čas s novým chlupatým přítelem byl omezen.

Nejlepším způsobem, jak zajistit zdraví a štěstí vašeho nového štěněte do budoucna, je položit několik důležitých otázek. Abyste se ujistili, že jste připraveni na nadcházející hledání, pojďme diskutovat o seznamu otázek, které byste si měli připravit!

Adopce nebo koupě štěněte

Pokud osvojujete nebo kupujete štěně od chovatele, existuje konkrétní soubor otázek, které byste měli být připraveni položit. Pochopení toho, odkud vaše štěně pochází, je zásadní pro zajištění zdravé budoucnosti a ušetří vám to, abyste si domů přinesli potenciálně nemocné štěně. Abychom vám pomohli manévrovat na vaší cestě, promluvme si o našem kontrolním seznamu štěňat níže.

Chovatel je renomovaný

Máte-li zájem o koupi štěněte od chovatele , doporučujeme vám nejprve trochu zapátrat. Většina renomovaných chovatelů bude mít ve své komunitě pověst zdravých a šťastných štěňat a často bude mít seznam spokojených zákazníků. Můžete si to prohlédnout tak, že provedete rychlé online vyhledávání, promluvíte si se svým veterinářem, promluvíte si s místními chovatelskými stanicemi a dokonce se obrátíte na sousedská fóra.

Štěňata vypadají zdravě

Jakmile budete u chovatele doma a budete připraveni si štěně vybrat, doporučujeme podívat se na všechna štěňata a zvířata v okolí. Vypadají zdravě? Jsou energičtí? Mají správnou váhu? Mají výtok z nosu nebo očí? Vypadá jejich srst zdravě? Pokud máte pochybnosti o některém z těchto hodnocení, nemusí to být ten pravý chovatel pro vás.

Rodiče vypadají zdravě

Je to dobře známý trik pro chovatele, jak skrýt rodiče, pokud nejsou zdraví nebo na stejné úrovni. Z tohoto důvodu je důležité vždy trvat na tom, abyste viděli rodiče, než si štěně přivedete domů. Nejen, že vám to může poskytnout představu o tom, jak může vaše štěně vypadat v dospělosti, ale také to může zajistit, že o něj bude během chovu řádně postaráno.

Jsou pejsci socializovaní?

Další důležitou otázkou je, zda byli nebo nebyli socializováni. I když štěně nemusí být schopno chodit na veřejnost, dokud není plně naočkované, mělo by mít možnost se stýkat s jinými očkovanými štěňaty nebo dospělými v domácnosti. To vám také dá příležitost zeptat se na jejich temperament a na to, co si všimli na osobnosti vašeho štěněte.

Zdravotní historie psa

Jednou z nejdůležitějších částí nákupu štěněte je získání podrobného lékařského záznamu od chovatele. Při adopci štěněte by měli přijít s lékařskou dokumentací, která očišťuje jejich rodiče od jakýchkoli zdravotních potíží, zbavuje štěně všech onemocnění nebo stavů a ​​podrobný seznam všech přijatých léků nebo očkování. Pokud vám tuto dokumentaci nemohou poskytnout, nemusí to být nejlepší volba.

Adopce dospělého psa

Adopce dospělého psa může být jiný proces než nákup štěněte, ale stále přichází s odpovědností. Abychom vám pomohli najít toho nejlepšího psa pro vás, pojďme diskutovat o našem kontrolním seznamu pro adopci dospělého psa.

Jejich pozadí

Při adopci dospělého psa je důležité vědět co nejvíce o jeho minulosti. Nejen, že vám to může pomoci lépe porozumět budoucímu štěněti, ale může vám to pomoci vytvořit pro ně ten nejlepší možný domov.

Vyzýváme vás, abyste jim položili co nejvíce otázek, pokud jde o lepší pochopení jejich minulosti. To může zahrnovat dotazování se na jejich rodiče, proč je převádějí do domova, ptát se na jakékoli předchozí podmínky, kterých byste si měli být vědomi, a další.

Pokud adoptujete z útulku, doporučujeme vám položit si několik otázek:

  • Přinesl je do útulku předchozí majitel? Pokud ano, proč se vzdali?
  • Byli toulaví? Pokud ano, kde a jak byly nalezeny?
  • Dorazili do útulku s nějakými zraněními nebo zdravotními problémy?
  • Jak dlouho jsou v útulku?
  • Jaký byl jejich temperament v útulku? Jsou úzkostní? Přátelský? Plachý? Agresivní?
  • Byli v blízkosti jiných zvířat? Pokud ano, jak se jim v této situaci dařilo?

I když jsou tyto otázky specifické pro přístřeší, lze je přizpůsobit jakékoli situaci. Pokud adoptujete dospělého psa od majitele, který se o něj již nemůže starat, vždy si můžete položit také řadu těchto otázek. Čím více budete vědět o psí minulosti, tím větší šanci budete mít na šťastnou společnou budoucnost.

Jejich zdraví

I když možná nevíte vše o minulosti psa, když ho adoptujete jako dospělého, můžete se určitě uklidnit, když položíte pár otázek. Bez ohledu na to, kde adoptujete svého dospělého psa, vždy byste měli obdržet doklad o následujícím:

  • Důkaz o nedávné zdravotní kontrole veterinářem
  • Důkaz o všech vakcínách, které dostali
  • Doklad o všech lécích na odčervení, které dostali
  • Veškeré papírování s mikročipy a jak je zaregistrovat pod svým jménem
  • Lékařské dokumenty z jakékoli předchozí nemoci nebo onemocnění

Jejich osobnost/temperament

Pochopení osobnosti psa je důležité, když ho přivítáte do své rodiny. To je nezbytné nejen pro zajištění bezpečí vaší rodiny, ale také pro zajištění pohodlí vašeho nového psa. Nejlepší je zeptat se na všechny spouštěče, kterých byste si měli být vědomi, jak dobře se stýkají s ostatními domácími zvířaty, jak dobře se stýkají s jinými lidmi, zda v nějakých situacích pociťují úzkost nebo stres, a jakékoli další užitečné informace o jejich temperamentu.

Jaké jídlo jedí?

Poslední věc, kterou byste měli vždy potvrdit, je aktuální jídlo, které jedí. To pomůže vašemu psovi snadněji přejít do každodenního života ve vaší domácnosti a také se vyhnout podrážděnému žaludku z náhlé změny stravy. Měli byste se také zeptat na jakékoli pamlsky , které si zřejmě užívají, a také na jejich oblíbené hračky .


Jak vidíte, existuje mnoho způsobů, jak se ujistit, že jste pro svou rodinu vybrali toho nejlepšího chlupatého přítele. Ujistěte se, že si projdete informace, které jsme probrali výše, a budete moci lépe manévrovat v procesu hledání domácích mazlíčků.

 

Zdroj: www.sitstay.com