Jak naučit psa na záchod?

Nácvik toalety je důležitou součástí zodpovědné péče o vašeho psa, ať už si pořizujete štěně nebo dospělého psa, musíte vědět, jak je správně vycvičit. Štěňata se musí naučit důležitým životním dovednostem a výcvik je důležitým stmelovacím zážitkem mezi vámi oběma.

Psi nemají plnou kapacitu močového měchýře až ve věku přibližně 12 měsíců.

Pokud trénujete na toaletu dospělého psa, který dosud nebyl řádně vycvičen, budou fáze stejné, ale může to trvat déle.

Může se vám také líbit: Psovi v rozpáleném autě hrozí smrtelné nebezpečí!

Když začínáte s nácvikem chození na záchod, musíte psovi poskytnout dostatek příležitostí a budete úspěšnější, když budete na psa aktivně dohlížet. Poskytněte psovi dostatek příležitostí k tomu, aby mohl chodit na toaletu na vhodném místě. Vezměte je ven, když se probudí, po každém jídle, po hraní, před spaním, než je opustíte a když se vrátíte, a pak každých 45 minut.

Známky toho, že váš pes potřebuje na záchod

  • Skotačení
  • Čmuchání okolo
  • Pes se před vykonáním potřeby vrtí.

Co dělat, když rozpoznáte příznaky, že váš pes přemýšlí o toaletě:

  • Vezměte psa venku. Snažte se brát psa na stejné místo. Nezapomeňte psa odměnit
  • Když pejska naučíte chodit na záchod, začníte používat slovný pokyn např. ZÁCHOD. 
  • Když pes dokončí potřebu, okamžitě je odměňte, pokaždé s velkou dávkou pochvaly, pamlsků a hry
  • Než se vrátíte dovnitř, projděte se se psem nebo si chvíli pohrajte. Tak se nenaučí, že odchodem na toaletu končí čas strávený venku, což by mohlo znamenat, že se bude před odchodem na poslední chvíli zdržovat.
  • Pokud si všimnete, že se váš pes chystá jít na špatné místo, přerušte ho, ale tak, abyste ho netrestali, např. zavoláním jeho jména. V klidu ho odveďte ke správnému místu a hodně ho chvalte, až tam bude na záchodě. Nekřičte.

Co mám dělat když štěně vykonává potřebu doma?

  • Nikdy psa netrestejte, pokud nehodu zjistíte až po události nebo v jejím průběhu. Váš pes může být vyděšený a zmatený, protože si nebude spojovat trest s nehodou.
  • Stačí místo vyčistit a opláchnout vodou. To by mělo odstranit zápach a snížit pravděpodobnost, že váš pes toto místo znovu použije.

Jak psa rozhodně netrestat

  • Namáčení čumáku do louže - přijdete domů, objevíte louži, chytíte psa a namočíte mu do ní čumák. Takhle to opravdu není. Jediné, čeho dosáhnete, je to, že se vás pes začne bát a naruší to váš vztah. Je těžké ho obnovit.
  • Trestání po návratu domů - trestání ex post také není vhodné. Pes netuší, za co je trestán, takže se může začít třást ve chvíli, kdy vás uslyší například u dveří. A to určitě nechcete.
  • Trestání po návratu domů - trestání ex post také není vhodné. Pes netuší, za co je trestán, takže se může začít třást ve chvíli, kdy vás uslyší například u dveří. A to určitě nechcete.

Pokračujte v braní psa ven a odměňujte ho spoustou pochval, když jde, a nakonec si sám řekne o to, aby šel ven na záchod.

Můj pes je naučený na záchod, ale když zůstane sám, tak se vyčůrá a vykaká

Pokud se váš pes chodí vyčůrat nebo vykakat dovnitř, když je od vás oddělen, může to pro něj být obtížné, když zůstane sám.

Tento typ chování související s odloučením je velmi častý a my jsme pro vás připravili několik tipů, které vám pomohou zjistit, co váš pes cítí, když zůstane sám, a co s tím dělat.

Zjistěte více o tom, jak léčit úzkost z odloučení.


Zdroj: www.rspca.org.uk