Druhý pes pozitívně testovan na koronavirus

Světoví odborníci zdůrazňují, že v současné době neexistuje důkaz, že zvířata v zájmovém chovu mohou být pro člověka zdrojem COVID-19 nebo že tento virus může u psů způsobit onemocnění. Majitelé domácích zvířat by měli vždy dodržovat správné hygienické postupy a za žádných okolností by neměli opustit své domácí mazlíčky.

 

Dvouletý německý ovčák – vlastněn třicetiletou ženou infikovanou COVID-19 v oblasti Pok Fu Lam - byl umístěn do karantény ve vládním zařízení, uvádí časopis South China Morning Post .

Ďalší pejsek ze stejného domova, čtyřleté smíšené plemeno, byl také umístěn do karantény, ale byl testována negatívně, uvedly hongkonské orgány.

Diagnóza nemocného psa přišla teprve tři dny poté, co první známý pes, který byl pozitivní na koronavirus - sedmnáctiletý Pomeranian - zemřel z neznámých příčin v Hongkongu po návratu domů z karantény. Pes nejavil žádné příznaky onemocnění.

Může se vám také líbit: "Jak chránit sebe i svého psa během pandemie koronaviru?"

"Je velmi pravděpodobné, že dva pozitivní případy jsou případy přenosu z člověka na psa," uvedl odborník profesor Malik Peiris, virolog veřejného zdraví na univerzitě v Hongkongu.

Neexistují však žádné důkazy o tom, že by mazlíčci mohli virus přenášet na člověka, řekl mluvčí oddělení zemědělství, rybolovu a ochrany přírody.

V případě německého ovčáka byly odebrány ústní a nosní vzorky a byl umístěn do jiné chovatelské stanice, než jeho spolubydlící. Pozitivní pes nevykazoval žádné příznaky.

"Oba psy budou i nadále pod pečlivým dozorem a budou podstupovat opakované testy," uvedl mluvčí.

Spolu s německým ovčákem jsou v karanténě také čtyři kočky. Jejich zdravotní stav zatím není znám.


Zdroj: www.nypost.com www.scmp.com www.afcd.gov.hk
Obrázky: www.nypost.com