Mohou se psi nakazit koronavirem?

Psi a kočky nemohou přenášet koronavirus - ale mohou být pozitivní.

 

HONG KONG - Kočky a psi nemohou nový koronavirus předat lidem, ale mohou mít test pozitivní na nízké hladiny patogenu, pokud jej chytí od svých majitelů.

To je závěr hongkonského ministerstva zemědělství, rybolovu a ochrany přírody poté, co pes byl v karanténě testován pozitivní na virus 27.února, 28. února a 2. března pomocí vzorků ze psí nosní a ústní dutiny.

Neznámý mluvčí oddělení byl citován v tiskové zprávě. "V současné době neexistuje žádný důkaz, že domácí zvířata mohou být zdrojem infekce COVID-19 nebo že onemocní."

Vědci mají podezření, že virus známý jako SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění, vznikl v netopýrech, než jej předal jinému druhu, možná malému divokému savci, který jej přenesl na člověka. Odborníci z School of Health Health University of Hong Kong, College of Veterinary Medicine and Life Sciences City University of Hong Kong and World Organisation for Health Health (OIE) však jednomyslně souhlasili s tím, že pes může mít nízkou úroveň infekce a je „pravděpodobné, že se jedná o přenos z člověka na zvíře“.

Majitelé domácích zvířat, by obecně měli udržovat dobrou hygienu, včetně mytí rukou před a po manipulaci se zvířaty, jejich potravou a zásobami a nesmí se s nimi líbat. Nemocní lidé by se měli vyhýbat kontaktu s domácími mazlíčky a je-li zjištěna změna zdravotního stavu domácího zvířete, je třeba vyhledat radu veterinárního lékaře.

 claudio-schwarz-purzlbaum-Zh-btVpBcdw-unsplash

Kromě udržování dobrých hygienických postupů nemusí být majitelé domácích zvířat příliš znepokojeni a za žádných okolností by neměli opustit své domácí mazlíčky" řekl mluvčí.

V tuto chvíli můžeme říci, že existují důkazy, že se mohou psi nakazit, ale nemáme tušení, co to pro psy nebo lidi znamená, je to jeden z milionů nebo je to 10? Nemáme tušení “řekl J. Scott Weese, profesor na Guelphově Ontario Veterinary College, který studuje zoonotické choroby.

Weese řekl, že se méně zajímá o možnost, že psy budou široce infikovány novým koronavirem, než o kočky, u nichž se ukázalo, že spolu s fretkami jsou v laboratorních experimentech náchylné k infekci virem SARS. Studie zveřejněná na konci ledna v Journal of Virology, předpovídá, že virus, který způsobuje COVID-19, se může připojit k receptorovým buňkám přítomným u koček, prasat, fretek a některých primátů - což znamená, že tyto druhy mohou být vystaveny většímu riziku, že budou nakažený.

To, že pes je infikován virem, není překvapivé, řekl Gregory C. Gray, epidemiolog infekčních chorob na Duke University. Koronaviry jsou „promiskuitní“ a pohybují se mezi druhy, řekl.

"Nevidím žádný důvod ke změně společenské konektivity s našimi psy nebo jinými psy ani k tomu, aby na psy kladli jakýkoli dýchací přístroj, jak jsme viděli na internetu" řekl Gray.

deonny-rantetandung-S3UPmkqmfcA-unsplash


Zdroj: www.post-gazette.com
Obrázky: www.unsplash.com