Víte, jak správně jednat, když vašeho psa bodne hmyz?

V létě je venku spousta hmyzu a naši čtyřnozí přátelé mohou být snadným cílem pro různé druhy hmyzu, jako jsou včely, vosy, komáři nebo klíšťata. Pokud se vám to stane, je důležité vědět, jak správně reagovat. Zde je několik tipů, jak pomoci svému psovi, pokud je bodnut hmyzem, jak tomu předcházet a jak rozpoznat alergickou reakci.

První pomoc při bodnutí hmyzem

Pokud je váš pes bodnut hmyzem, první krok je uklidnit ho. Bodnutí hmyzem může být pro psa velmi nepříjemné a může se cítit vystrašený. Poté se podívejte na místo bodnutí. Pokud vidíte žihadlo, snažte se ho opatrně odstranit pinzetou. Dále místo opláchněte vodou a přiložte led obalený v ručníku, aby se snížilo otok.

Pokud se stav vašeho psa zhoršuje, je důležité co nejrychleji ho odvézt k veterináři. Příznaky, na které byste měli dávat pozor, zahrnují zvýšené slintání, zvracení, průjem, těžké dýchání, otoky na obličeji nebo tlapkách, neklid nebo ztrátu vědomí.

Prevence bodnutí hmyzem

Prevence je vždy lepší než léčba. Zde jsou některé tipy, jak chránit svého psa před hmyzem:

  1. Používejte repelenty proti hmyzu, které jsou bezpečné pro psy. Poraďte se s veterinářem o nejlepších možnostech pro vašeho psa.
  2. Vyhněte se oblastem s vysokou koncentrací hmyzu, jako jsou mokřady nebo louky plné květin.
  3. Pravidelně kontrolujte svého psa na přítomnost klíšťat, zejména po procházkách v přírodě.
  4. Ujistěte se, že váš pes má aktuální očkování a preventivní léky proti parazitům.

Alergické reakce

Některé psy mohou na bodnutí hmyzem reagovat alergickou reakcí. Alergie mohou způsobit vážné zdravotní problémy a měly by být ošetřeny veterinářem. Příznaky alergické reakce.

Alergické reakce

Některé psy mohou na bodnutí hmyzem reagovat alergickou reakcí. Alergie mohou způsobit vážné zdravotní problémy a měly by být ošetřeny veterinářem. Příznaky alergické reakce na hmyzí bodnutí mohou zahrnovat nevolnost, vyrážku a svědění na různých částech těla, otok obličeje, rtů nebo krku, obtížné dýchání a horečku​

Může se vám také líbit: Buldočci a alergie

Větší plemena psů, pokud netrpí alergií, snáší bodnutí hmyzem relativně bez problémů. Vosí nebo včelí bodnutí může vážně ohrozit především štěňata, psy malé velikosti a alergické psy. Nejnebezpečnější jsou vpichy v oblasti jazyka, hrtanu a čenichu. V těchto místech může „pouhé“ jedno bodnutí způsobit vážné zdravotní komplikace, v krajním případě i úhyn zvířete​.

Pokud netrpí váš pes alergií, postačí vosí nebo včelí bodnutí ošetřit stejně, jako u člověka – tzn. přiložit na postižené místo studený nebo octový obklad. Je-li v ráně žihadlo, odstraňte jej s pomocí pinzety. Pro zmírnění otoků po bodnutí lze použít i léčivou mast (například Fenistil). Pokud ji použijete, je nutné zabránit psovi v tom, aby si ošetřené místo olizoval​

V případě, že byl pes popíchán hmyzem na více místech (například byl napaden rojem), ihned vyhledejte veterinární pomoc. Velká dávka jedu mu může způsobit poškození nervové soustavy, činnosti jater, rozklad červených krvinek i další, závažné poruchy! Je také dobré vědět, že se první příznaky u psa mohou objevit nejen v prvních několika málo hodinách, kdy k pobodání došlo, ale i po několika málo dnech​

Nakonec je dobré si uvědomit, že pokud máte podezření, že váš pes může mít alergickou reakci na bodnutí hmyzem, měli byste se poradit s veterinářem.

Co dělat, když je pes bodnut hmyzem?

Bodnutí hmyzem může být pro psa nepříjemné a v některých případech dokonce i nebezpečné. Zde je průvodce tím, co dělat, pokud je váš pes bodnut hmyzem, a jak předejít těmto nepříjemným situacím.

Jak pomoci psu po bodnutí hmyzem

  1. Identifikace příznaků: Zarudnutí postiženého místa, mírný otok a bolestivost jsou normální reakce, které by měly samy odeznít v průběhu 2 až 4 hodin​​.

  2. První pomoc: Pokud pes netrpí alergií, postačí bodnutí ošetřit stejně, jako u člověka – přiložit na postižené místo studený nebo octový obklad. Je-li v ráně žihadlo, odstraňte jej s pomocí pinzety. Pro zmírnění otoků po bodnutí lze použít i léčivou mast, například Fenistil. Pokud ji použijete, je nutné zabránit psovi v tom, aby si ošetřené místo olizoval​1.

  3. Kdy navštívit veterináře: Pokud začnou psovi po bodnutí otékat víčka, pysky, uši, na těle se mu začnou objevovat pupínky.

Pokud váš pes vykazuje známky závažné alergické reakce, měli byste neprodleně vyhledat veterinárního lékaře. Takové příznaky mohou zahrnovat náhlý otok obličeje, očních víček, rtů nebo uší, vyrážky na těle podobné kopřivce nebo dýchací potíže. Dalším závažným příznakem je zvracení. Pokud váš pes projevuje některý z těchto příznaků, měli byste okamžitě kontaktovat veterináře

Pokousání včelou, vosou nebo jiným hmyzem může u psů způsobit různé reakce. Tyto reakce se mohou lišit v závislosti na tom, kde byl pes pokousán, jak je pes citlivý na jed, a jaký druh hmyzu ho pokousal.

  1. Místní reakce: Nejčastější reakcí je místní otok a zarudnutí v místě pokousání. Pes může také cítit bolest a svědění v místě pokousání.

  2. Alergická reakce: Některé psy mohou mít alergickou reakci na jed hmyzu. Toto může zahrnovat příznaky jako je otok obličeje, slzení očí, kýchání, zvracení, průjem, nebo obtížné dýchání. V těžkých případech může dojít k anafylaktickému šoku, což je život ohrožující stav vyžadující okamžitou veterinární péči.

  3. Více pokousání: Pokud byl pes pokousán vícekrát, může to způsobit vážnější reakci, včetně slabosti, zmatenosti, zrychleného srdečního tepu, a v těžkých případech i kolapsu.

Pokud si všimnete nějakých znepokojivých příznaků po pokousání hmyzem, měli byste okamžitě kontaktovat veterináře. Pokud je možné, měli byste také pokusit identifikovat druh hmyzu, který psa pokousal, protože to může pomoci veterináři při stanovení nejlepšího léčebného postupu.

Zdroj: https://www.ulekare.cz/ , chovatelka.cz