Jak připravit svého psa na dítě (pokud jste těhotná)

Pes je většinou do značné míry fixovaný na svého majitele, ne nadarmo je také pes označován za nejbližšího přítele člověka. Jak ale zvládnout tuto lásku, pokud žena otěhotní a blíží se porod vašeho potomka? Jak přistupovat k psovi a naučit ho přijmout nového člena domácnosti, respektive rodiny, ve kterém zpočátku uvidí pravděpodobně nepřítele? Všechno jde velmi jednoduše.

Stačí, když s výcvikem, tedy určitou přípravou, začnete ještě několik dní či týdnů před samotným porodem a přivedením malé ratolesti domů. Pes na takovou situaci bude alespoň v minimální míře připraven.

  • Změna rutiny
  • Seznamte psa s novými pachy
  • Hračky
  • Seznámení s novorozencem

Obrázok otca so synom Deň otcov Príspevok na Facebook (1)

1. Rutina

Před příchodem dítěte byste měli změnit rutinu psa. Dávejte psovi krmivo náhodně, někdy ho nechte spát samotného v místnosti a jindy s vámi. Tímto způsobem umožníte psovi, aby si všiml změny v rutině, než dorazí dítě. Psi jsou docela citliví, pokud se vaše rutina po porodu změní.

2. Seznamte psa s novými pachy

Miminko se sebou přináší mnoho nových vůní. Mýdla, olejíčky, nové prací prostředky. Nakupte tuto kosmetiku ještě v předstihu a nechte svého pejska vše očichat. Když miminko přijde na svět, už bude tyto vůně znát. Pokud mají vaši přátelé nebo rodina malé děti a miminka, zavolejte je na návštěvu.

Může se vám také líbit: "Jak často chodit se psem k veterináři?"

3. Hračky

Psy jsou chytří a dokážou rozeznat, že se něco děje. Nezapomeňte a pořiďte jim také hračky na hraní. Když kupujete hračky pro vaše děti, ujistěte se, že kupujete také pro své psy. Nenechte svého psa mít pocit, že je na druhé koleji, když vidí nové hračky pro dítě a žádné pro něj.

4. Seznámení s novorozencem

V ideálním případě by se mělo děťátko psovi ukázat co možná nejrychleji po příchodu domů, hned poté, co se s ním zvítal majitelka či majitel.

Je totiž vhodné dovolit psovi, aby zjistil, co se děje, pokud jde o situaci, kterou máme zcela pod kontrolou. Pokud mu to z důvodu jakýchkoliv obav nedovolíme, s největší pravděpodobností vyhraje přirozená zvědavost psa a při první příležitosti začne zjišťovat, co je to doma nového. Začne vyskakovat na postýlku, možná se pokusí dostat dovnitř, může začít štěkat. Je to zvědavost, potřeba kontaktu a přezkoumání něčeho neznámého.

Nejjednodušší je dát na zem deku, děťátko položit na ni a přivést k němu psa. Mějte ho na vodítku - pro jistotu. Jeho pohyb neomezujte, vodítko je tu jen na kontrolu. Nechte psa děťátko čuchnout a jen zlehka ho přitáhněte zpět, aby se pes děťátka čenichem nedotýkal. Vše by mělo probíhat v klidu, bez jakéhokoliv rozčilování, vzrušených hlasů, okřikování nebo i trestání psa za nevhodný pohyb. Právě naopak, je vhodné odměnit psa pochvalou či pamlskem, aby pro něj kontakt s dítětem představoval příjemný zážitek.

Po příchodu děťátka si pes musí zvyknout nejen na nového člena rodiny, ale i na nové zvuky a pachy, na změnu chování lidí a na nové činnosti. Pláč novorozenců může být v prvních dnech po příchodu domů pro psa nepříjemný, může být rozrušený novými pachy, může se snažit prozkoumat pleny, dětské oblečení ...

 g


 Zdroj: www.frenchie.shop