Buldočci a alergie

Alergie jsou rozhodně jedním z nejčastějších zdravotních problémů na světě nejen pro lidi, ale i pro domácí mazlíčky. Odborníci odhadují, že přibližně 15% všech plemen psů trpí určitými problémy s alergiemi. Alergie většinou postihují menší plemena psů a ty s krátkou srstí, protože jejich břicha jsou blíže k zemi a častěji se dostávají do kontaktu s alergeny, jako je pyl a tráva. V potravinách i v našem prostředí lze nalézt různé druhy alergenů, takže pokud jste majitelem francouzského buldočka s alergií, je nesmírně důležité mu pomoci hned s prvním projevem příznaků.

Jednou z nejčastějších otázek každého majitele francouzského buldočka je rozhodně: „Jak mám zjistit, zda můj pes trpí alergií?“ Proto jsme se rozhodli vám pomoci tím, že napíšeme 10 nejčastějších příznaků alergie.

Může se vám také líbit: "Je klíště pro psa vážně tak nebezpečný?"

Toto je 10 příznaků, kterým byste měli věnovat pozornost:

  • neustálé žvýkání tlapek
  • akutní infekce ucha
  • vyrážka
  • neustálé lízání a škrábání těla
  • červené nebo růžové skvrny na pokožce
  • neustálé tření břicha (o zem nebo nábytek)
  • ztráta chlupů
  • vyrážka na obličeji
  • otok obličeje
  • rány a léze na kůži

Zní některé z těchto příznaků povědomě? Dále si řekneme, jaký typ alergie může mít váš buldoček.

buldocci-alergie-wanteddog

Typy alergií:

Alergie jsou rozděleny do 4 hlavních typů – pro každý typ jsou typické jiné symptomy, ale některé druhy symptomů mohou vykazovat stejné příznaky, které mohou vést k problémům při stanovení druhu alergie.

  1. Blechy mohou být jedním z důvodů, proč má váš pes alergickou reakci, protože může být alergický na kousnutí, které způsobuje zarudnutí a svědění kolem ocasu (pes se vždy snaží dosáhnout spodní části zad), někdy si pes začne dokonce kousat kůži kolem ocasu. Blechy mohou způsobit svědění, pouze pokud je na ně váš francouzák alergický - je to něco jako alergie na komáry u lidí.
  2. Druhým typem alergie je nesnášenlivost některého druhu jídla. Psi mohou být alergičtí na cokoli v potravě. Může to být zdrojem bílkovin, laktózy, lepku a dalších přísad v komerčních potravinách.
  3. Faktem je, že sezónní alergie / alergie na životní prostředí postihují téměř každého člověka. Zatímco alergie u lidí postihuje hlavně dýchací cesty, u psů má často formu zánětu kůže, kterému se jinak říká atopická dermatitida.
  4. Kontaktní alergie (je to také typ alergie na životní prostředí) jsou všude! Hlavním důvodem, proč váš buldoček trpí kontaktními alergiemi, může být podlahový nebo prací prostředek, aviváž nebo parfém. Abyste vyloučili kontaktní alergie, musíte k jídlu a pití používat nerezovou misku a na praní ložního prádla čisticí prostředky bez parfémů a barviv.

Pokud jste určili druh alergie, jedinou věcí, na kterou byste měli vždy pamatovat, je nenechat sezónní alergii propuknout v celoroční problém. Alergie nejsou produkovány pouze slabým imunitním systémem, ale jsou také výsledkem prostředí a genetiky. Alergické reakce je prvně možné zaznamenat v raném věku, když je psovi 6–9 měsíců.

Jak tedy zacházet s alergií u francouzských buldočků?

První věcí, kterou musíte udělat, je požádat o radu svého veterináře, ale pro zmírnění příznaků alergie můžete na podrážděná místa pokožky dát vlhký ubrousek nebo ručník. Nejlepší prevencí je odstranění alergenů z prostředí pomocí jednoduchého mokrého ubrousku k čištění tlapek a srsti pokaždé, když se vrátíte domů zvenčí. To pomůže při odstraňování některých alergenů z jeho pokožky a zajistí chladivý účinek. Kromě steroidních injekcí, které díky své kortikosteroidní složce přinášejí v krátké době skvělé výsledky, existují i ​​perorální léky (antibiotika, denní antihistaminika), které mohou pomoci vašemu trpícímu čtyřnohému příteli. Měli byste však být obzvláště opatrní, pokud dáváte svému psovi kortikosteroidy, protože dlouhodobé užívání by nebylo vůbec zdravé. Existuje také mnoho léčivých šamponů, prášků a vlhkých ubrousků, které tlumí alergickou reakci.

Doplňky stravy bohaté na omega 3 mastné kyseliny a vitamin E, které podporují zdraví pokožky mohou také ulehčit boj s alergií. Velkou pomocí může být také posílení imunitního systému vašeho buldočka změnou stravy. Bez ohledu na to, zda má váš pes pouze alergii na životní prostředí, je nesmírně důležité, aby dodržoval dietu, která potlačí zánět jeho těla. Komerční potraviny jsou bohaté na sacharidy a zrna, které jsou ve většině případů příčinou zánětů, jako je artritida, infekce uší, pankreatitida, zánětlivé onemocnění střev a kolitida.

buldocci-alergie-wanteddog_2

Zde jsou některé užitečné doplňky, které mohou pomoci:

Kopřiva – bylo prokázáno, že pomáhá při léčbě sezónní alergie snížením množství histaminu, které tělo produkuje.

Kokosový olej - Protože je bohatý na kyselinu laurovou, snižuje produkci kvasinek a v kombinaci s rybím olejem může pomoci zmírnit nebo dokonce potlačit zánětlivou reakci.

Kvercetin - Tento silný antioxidant potlačuje uvolňování histaminu z bazofilů a žírných buněk.

Kvasinky jsou určitě jedním z největších nepřátel francouzských buldočků, protože obvykle doprovázejí alergickou reakci. Kvasinky „žijí“ v uších, pod tlapkami, vráskami, ocasní kapsou nebo jakýmkoli jiným teplým místem na těle a můžou se šířit velmi rychle! K ošetření kvasnic najdete na trhu mnoho produktů a nejlepším produktem pro „domácí použití“ k usmrcení tohoto páchnoucího tvora je rozhodně jablečný ocet. Přidáním malého množství jablečného octa do jídla nebo vody pomůžete své bestii zabít droždí! Kožich vašeho psa může být po koupání také vyčištěn směsí vody a octa (na konci ošetření musíte kožich znovu umýt vodou).

Vždy věnujte pozornost pokožce vašeho buldočka, protože může být velmi suchá a často je spouštěčem problému se svěděním. K výživě pokožky vašeho psa můžete použít speciální krémy a oleje, které mu poskytnou lesklou a zdravou srst. Bez ohledu na to, jaký typ alergie máte, držte hlavu vzhůru a poskytněte mu tu nejlepší péči a výživu.


Zdroj: www.frenchbulldogbreed.net/