Štěkající psi - co mohu dělat?

Psi štěkají z mnoha různých důvodů. Pes může štěkat, aby vyjádřil, jak se cítí – například když je vzrušený, frustrovaný, znuděný nebo vyděšený. Pokud se pes cítí ohrožen, může štěkat, aby někomu řekl, aby se držel dál nebo aby odešel.

Jindy mohou psi štěkat, protože chtějí něco konkrétního, například svou oblíbenou hračku. Psi mohou také štěkat, když jsou v nouzi – například – když jsou ponecháni sami .

Štěkání je forma komunikace a je to zcela normální chování psa . Pokud se však množství, které váš pes štěká, zvýší nebo stane nadměrné, může to být známkou toho, že něco není v pořádku, a může to také způsobit problémy ostatním lidem.

Pokud k tomu dojde, je důležité vyřešit všechny základní problémy, které by mohly způsobit, že váš pes štěká.

Můj pes začal štěkat mnohem víc než obvykle

Pokud váš pes štěká nadměrně nebo více než obvykle, může jít o základní zdravotní problém – například jakékoli problémy se sluchem vašeho psa mohou být příčinou štěkání. Pokud máte podezření, že sluch vašeho psa trpí, nebo může být něco jiného v nepořádku, vždy  se poraďte se svým veterinářem

Můj pes štěká, když zůstal sám

Pokud váš pes štěká, když nejste nablízku, může zažívat úzkost, když nejste přítomni. Úzkost spojená s odloučením se může projevovat mnoha způsoby, včetně štěkání. Dobrou zprávou je, že existují věci, které můžete udělat , abyste pomohli a zjistili, co může být příčinou štěkání.

Můj pes štěká na návštěvníky nebo kolemjdoucí

Někteří psi budou štěkat na lidi procházející kolem vašeho domu nebo zahrady. Můžete zkusit zabránit tomu, aby váš pes viděl někoho procházet kolem domu omezením přístupu do oken nebo zahrad.

Je dobré mít po ruce chutné pamlsky a vzrušující hračky – můžete je použít k rozptýlení – v ideálním případě by jste měli psy rozptýlit dříve, než začnou štěkat.

Jak omezit nadměrné štěkání

Předcházejte nudě – psi jsou inteligentní, aktivní a společenská zvířata , takže potřebují hodně pohybu, věcí a společnosti, aby byli šťastní a zdraví. Pokud se váš pes nudí, může trávit více času štěkáním.

Ujistěte se, že váš pes má každý den dost práce, aby se přestal nudit.

  • Vytvořte si dobrou rutinu – váš pes může štěkáním sdělit, že si chce hrát, chce jídlo nebo potřebuje pozornost. Ujistěte se, že máte pro svého psa zavedenou denní rutinu, která zahrnuje čas na jídlo, stejně jako hru a cvičení, každý den přibližně ve stejnou dobu. Dobrá rutina může vašemu psovi pomoci vědět, co a kdy se bude dít, a může mu pomoci zabránit tomu, aby štěkal kvůli aktivitám jindy!
  • Psi štěkají z mnoha různých důvodů, a tak je nutné zjistit, co je příčinou. Požádání o radu od odborníka vám může pomoci pochopit, co je příčinou tohoto chování, a také vás bude moci nasměrovat správným směrem a požádat o pomoc.

Občasné štěkání obvykle nepředstavuje problém pro sousedy, ale když se štěkání stane rušivým, je často považováno za nepřijatelné a pro mnoho lidí nepříjemné. Dobré životní podmínky psa mohou být také ohroženy, ale majitel si nemusí uvědomit, že jeho pes štěkal, pokud v tu dobu nejsou doma.

Pokud se obáváte, že pes ve vaší blízkosti příliš štěká, můžete udělat několik věcí:

  • Promluvte si s majitelem. Možná si neuvědomují, že se vyskytl problém, nebo mohou použít některé z výše uvedených rad, aby se pokusili problém vyřešit.
  • Pokud rozhovor se sousedem nefungoval nebo nepřichází v úvahu, zkuste se ohledně stížnosti na hluk obrátit na místní radu. To může pomoci vyřešit základní problém, nebo pokud existuje stížnost na blahobyt, budou nás kontaktovat.

Zdroj: www.rspca.org.uk