Jak chránit sebe i svého psa během pandemie koronaviru?

Světoví odborníci zdůrazňují, že v současné době neexistuje důkaz, že zvířata v zájmovém chovu mohou být pro člověka zdrojem COVID-19 nebo že tento virus může u psů způsobit onemocnění. Majitelé domácích zvířat by měli vždy dodržovat správné hygienické postupy a za žádných okolností by neměli opustit své domácí mazlíčky.

V posledních dnes se objevilo několik ojedinělých případů přenosu viru Covid-19 na psy a kočky. Zatím není jasné, jak k přenosu došlo ani jak ojedinělé tyto případy jsou. Není proto rozhodně důvod k panice ani izolace našich miláčků! I přesto je však fajn vědět, jak dodržovat zásady správné hygieny našich psů.

 I když světoví odborníci na zdraví ze světové zdravotnické organizace WHO tvrdí, že existuje pouze nízká šance na přenos viru na naše psy, stále nevíme, jak v takovém ojedinělém případě jednat a jak mu zabránit. Pes vyžaduje pravidelné procházky – jsou nedílnou součásti života se psem. Na druhé straně nám naši psi nemohou říct, jestli jim něco je. Proto bychom měli sledovat jejich chování a kontrolovat jejich dásně a nos. Červené dásně a suchý a horký nos, letargie, ztráta koordinace a kašel mohou být jen některé z příznaků, které si můžeme všimnout, když se pes cítí špatně.

Prevence_koronaviru_u_psa

TIPY PRO PÁNIČKY A JEJICH ZVÍŘATA POČAS PANDEMIE KORONAVIRU

Bez ohledu na to, zda jste majitelem psa nebo kočky, správné hygienické postupy jsou důležité. Pokaždé, když se vrátíte domů zvenku, umyjte si ruce i tlapy vašeho psa. Labky našich psů jsou zdrojem bakterií, protože zachycují nečistoty z okolí.

Nejlepší způsob, jak pejskovi umýt po návratu domů tlapky, je umýt je vodou a jemným šampónem pro psy. Nepoužívejte lidská mýdla, protože mohou vysušit kůži psa a zvýšit tím jeho náchylnost k infekcím. Pokud nemáte příležitost vyčistit tlapky vašeho psa vodou, můžete použít mokré ubrousky.

Prevence_koronaviru_u_psa

Zatímco lékaři tvrdí, že lékařský alkohol je pro člověka nejlepším dezinfekčním prostředkem, pro vašeho psa není vhodnou volbou.

Může se vám také líbit: "Jak chránit sebe i svého psa během pandemie koronaviru?"

Všichni víme, že psi rádi lížou tlapky, když přijdou do kontaktu s něčím novým. Použití alkoholu na psí tlapky může spálit jejich kůži a v extrémním případě způsobit otravu. Proto namísto alkoholu můžete použít přenosný čisticí prostředek pro domácí mazlíčky. Zakoupíte ho ve všech petshopech nebo u vašeho veterináře. Je zcela bezpečný pro psy, bez vůně a jiných škodlivých látek.

Prevence_koronaviru_u_psa

Pro lepší čištění zkuste jemný kartáč - vyčistí tlapky od nečistot a bakterií, co může být důležité zejména během koronavirové pandemie.

V každém případě se vyhýbejte líbání s vaším psem. Tento virus se přenáší prostřednictvím kapének a hlenu, takže líbání vašeho domácího mazlíčka může být krokem k nákaze. Pokud potřebujete se psem cestovat, ujistěte se, že máte ochrannou masku a svého psa do vložte do brašny nebo přepravky.

 A nezapomínejte také na pravidelné mytí psích misek na jídlo a vodu!

 

Zdroj: frenchie.world