Je klíště pro psa vážně tak nebezpečný?

Jak ochránit svého psa před přisátí otravného klíštěte, které dokáže způsobit totální pohromu? Co to klíště vlastně je a co dokáže způsobit?

Co je klíště?

Klíšťata jsou druhem externího parazita příbuzného s roztoči, pavouky a štíry. Tento hmyz je poměrně malý, ale může pro vašeho psa představovat velkou hrozbu. Klíšťata se nejen živí krví vašeho psa, ale mohou ho také vystavit různým smrtelným chorobám. Je také známo, že samičí klíšťata kladou na hostitelské tělo vajíčka, která se pak vylíhnou do larev a nakonec z nich vyrostou dospělá klíšťata. Pokud se nestaráte o prevenci a pokud svého psa pravidelně nekontrolujete na přítomnost těchto parazitů, může vašeho psa napadnout klíšťata. Abyste zajistili, že váš pes zůstane zdravý a bez klíšťat, nastudujte si rizika, která pro jeho zdraví představují klíšťata.

Obrázok otca so synom Deň otcov Príspevok na Facebook

Jaké onemocnění klíště přenáší na psa?

Klíště si ve světovém řebříčku nejúspěšnějších přenašečů a původců infekcí drží druhé místo. První je komár. Sezóna ''lovu'' tohoto malého parazita je obvykle od dubna do října (záleží na teplotě prostředí). Klíště může přenášet bakteriální a parazitární onemocnění - mykoplazmózy, anaplasmóza, ehrlichióza, borelióza, babesióza.

Může se vám také líbit: "Jak často chodit se psem k veterináři?"

Mykoplazmóza

Častěji se sice vyskytuje u koček, ale člověk nikdy neví. Jedná se o vzácné onemocnění, které napadá červené krvinky. Hlavní příznaky onemocnění jsou horečka, únava, nechutenství, apatie a bledé sliznice.

Anaplasmóza

Bakteriální onemocnění, které se projeví často až týden po nakazení. Anaplazmy napadají krevní destičky nebo bílé krvinky. Mezi příznaky patří horečka, bolestivé a oteklé klouby, pejsek může kulhat a dokonce krvácet z různých tělesných otvorů.

Ehrlichióza

Bakteriální onemocnění, které se projevuje horečkou, nechutenstvím, ztrátou hmotnosti, zvětšením lymfatických uzlin, problémy z dýcháním, bledé sliznice, krvácení, problémy s očima, postižení nervového systému, problémy se srdcem, zvětšením jater a sleziny, otokem a bolestí kloubů.

Borelióza

Bakteriální onemocnění, jehož příznaky se objeví až po 2 - 3 týdnech od přisátí. Příznaky infekce jsou zvýšená teplota, nechutenství, kulhání, otoky a bolesti kloubů, neurologické problémy, problémy s ledvinami, či jejich selhání.

Babesióza

Parazitární onemocnění, příznaky postižení tímto onemocněním se projeví do několika dnů až týdnů. Je dokázáno, že druh parazita Babesia Gibson dokáže přenést infekci z postiženého psa na zdravého psa pokousáním.

Jak psa ochránit před klíšťaty?

Naštěstí, dnes už je z čeho vybírat, dokonce už existují i tabletky proti klíšťatům. Pokud váš pejsek nemá v oblibě tabletky, stále si můžete vybrat "menší zlo" a pořídit mu pipetu, sprej, antiparazitní obojek či elektrický odpuzovač klíšťat.

Obojky proti klíšťatům jsou ověřeným, spolehlivým a oblíbeným produktem. Není však jedno, jakého výrobce zvolíte. Některé jsou více, jiné méně účinné, na některé pejsek reaguje špatně - svědění, zarudnutí kůže atd. a jsou i takové, které dost zapáchají. Pokud již víte ze zkušeností, který je pro vašeho pejska vhodný, neexperimentujte a zůstaňte mu věrní. Pokud řešíte antiparazitika poprvé, nechte si poradit od svého veterináře.

Doba účinku obojků se liší, protože každý obsahuje jiné účinné látky, které se postupně vstřebávají do těla. Většinou je to od tří do osmi měsíců a pejska chrání nejen před klíšťaty, ale i před blechami a většina i před létajícím hmyzem. Pro nejlepší účinek, obojek z pejska nesnímejte. Utažen by měl být tak, aby se mezi obojek a krk zvířete vešly dva prsty. Výhodou je, že jsou voděodolné, čili při bláznivých hrách u vody nemusíte mít obavy, že by byl pejsek chráněn méně.

obojek proti


Zdroj: www.animalmedical.net