Jak správně změřit psa před koupí oblečku.

Měření psa pro výběr správné velikosti psího oblečku není nic složitého, zabere to sotva pár minut a ušetříte si čas i starosti s výměnou oblečku. Ale nebojte se, oblečky koupené u nás vám rádi a obratem vyměníme za správnou velikost.

  1. Měřte krejčovským metrem
    Před měřením používejte krejčovský metr, který dobře kopíruje nerovnost těla. Pokud ho nemáte, používejte šňůru nebo pásku. Následně odměřenou délku změřte klasickým metrem nebo pravítkem.
  2. Psa měřte ve stoji
    Je důležité, aby jste měřili psa ve stoji. Jen tak víte správně změřit jeho proporce.
  3. Pokud je pes neposedný, hodí se vám pomocná ruka
    Některé psi nevydrží stát v klidu ani chvíli. V tom případě si určitě zavolejte pomoc - jeden pejska chvíli v podrží a druhý veme míry. Usnadní to měření a bude hlavně přesnější.
  4. S maličkou rezervou
    Měření provádějte i s maličkou rezervou, aby měl pes volnost pro pohyb a dobře se mu dýchalo, ale nepřehánějte to.

12

Míry

  • Délka zad

Psa měřte ve stoji. Přiložte metr ke hřbetnímu hrbolku – kohoutku, a kopírujte tělo psa až ke kořeni ocasu. Pokud nemůžete přesně najít kohoutek, využijte jednoduchou pomůcku: nasaďte psovi obojek více „na volno“, na krku ho přidržte a na zádech ho nechte spadnout volně na hřbet. Za kohoutek pak berte právě to místo, kde se dotýká hřbetu.

Délka zad je jednoduše vzdálenost od kohoutku ke kořeni ocasu. Hřbetní hrbol – kohoutek, je nejvyšší místo hřbetu psa, teprve za ním začíná krk a hlava. Kořen ocasu určíte nejlépe zvednutím ocásku nahoru.

  • Obvod hrudníku

Postavíme se nad psa (tak abychom viděli pejska shora). Krejčovský metr nastavte asi 2 až 3cm za loktem a přetáhněte jej přes hrudník ke stejnému bodu na druhé straně. Nepřidávejte velkou mezeru za lokty protože oblečení pak bude velké. Měli byste najit optimální bod (viz obrázek), ne příliš blízko, ani příliš daleko loktu.

pop (4)

  • Obvod krku

Obvod krku pejska měříme v místě, kde pes obojek nosí. Vezmeme krejčovský metr, ovineme ho psovi kolem krku a máme jeho míru. Obvykle se uvádí, že by se pod obojek měli dát zasunout dva prsty.

meranie

pop (3)

Zdroj: www.regata.com