Trpí váš pes úzkosti, když zůstane doma sám?

Zjistit, proč váš pes špatně reaguje na to, že zůstal sám, může být složité. Zvláště když výzkumy ukazují, že polovina psů trpících chováním souvisejícím s odloučením (SRB) nevykazuje žádné příznaky, když jste s nimi.

Jak léčit nebo předcházet chování souvisejícímu s odloučením

Základní kroky k prevenci nebo léčbě separační úzkosti mohou pomoci, pokud:

  • Váš pes vykazuje zjevné známky stresu.
  • Pokud nevíte, zda se jedná o problém, ale chcete svému psovi pomoci, aby se cítil lépe, když zůstane sám.
  • Chcete zjistit, zda problémy s chováním nejsou způsobeny jinými faktory. Například zda není destruktivní chování způsobeno nedostatkem duševní stimulace. Nebo zda je štěkání skutečně způsobeno rušivým hlukem.

Zanechte nejoblíbenější hračku

Vždy se ujistěte, že váš pes má co dělat, když s ním nejste. Když plánujete jít ven, můžete psovi dát dlouhotrvající žvýkací pamlsek, například plyšovou hračku, žvýkací pamlsek s masovou příchutí nebo míček s pamlskem.

Ujistěte se, že pes hračku skutečně má rád. Hračce se věnuje, když jste s ním. Pokud si pes s hračkou nehraje, když je doma sám. znamená to, že se bojí.

Povzbuzujte svého domácího mazlíčka k odpočinku během času stráveného o samotě.

Zkuste vzít svého psa na procházku předtím, než půjdete pryč, aby měl možnost jít na toaletu a zacvičit si. Vraťte se půl hodiny před plánovaným odchodem a ujistěte se, že není hladový. Před odchodem ho můžete nakrmit malým jídlem nebo mu nechat hračku - váš pes bude mnohem ochotnější se uvolnit, pokud bude nakrmený!

Minimalizace rušivých vlivů

Někteří psi štěkají při pohledu nebo zvuku jiných lidí nebo psů, kteří procházejí kolem jejich okna, nebo v reakci na zvuky venku. Vyrušování a štěkání můžete zabránit tím, že:

  • Zatažením závěsů omezíte výhled psa.
  • Nechat je v tiché místnosti.
  • Nechat zapnuté rádio, aby se ztlumily zvuky zvenčí.

Pořiďte si hlídání psa

Doporučujeme nenechávat psa o samotě déle než čtyři hodiny, u štěňat mnohem méně. Pokud však váš pes nesnáší samotu, může se začít cítit úzkostně během několika minut po vašem odchodu nebo dokonce ještě před ním.

Využití služeb hlídání nebo venčení psů znamená, že někdo může vašemu psovi dělat společnost a vzít ho na procházku. Je to dobrý způsob, jak zmírnit stres, který může pociťovat, když nejste nablízku.

Nikdy svého psa netrestejte

Pokud váš pes udělá něco nežádoucího, když jste pryč, je důležité, abyste nedali najevo hněv. Zvýšení hlasu nebo projevení zklamání by mohlo psa vyděsit a situaci ještě zhoršit.

Váš pes se bude obávat, co uděláte, až se příště vrátíte, a tím se jeho chování (jako je žvýkání a štěkání) ještě zhorší.

Psi, kterým bylo vynadáno, mohou sklonit hlavu, sklopit uši a stáhnout ocas mezi nohy. Bohužel si majitelé často myslí, že jejich pes vypadá provinile, když to dělá, a tak mu vynadají v domnění, že ví, že udělal chybu.

Nicméně i když psa odvedete na "místo činu", nebude si váš hněv spojovat se svým dřívějším chováním. Váš pes bude při příštím venčení jednoduše ještě úzkostnější. Pokud se vrátíte domů k nepořádku, je důležité, abyste psa fyzicky netrestali ani na něj nekřičeli.

Nechat psa "vyplakat"

Některé příručky pro výcvik psů mohou doporučovat nechat psa "vyplakat". Tato technika je sice hojně praktikovaná, ale je neurologicky škodlivá. Zde je důvod:

  • Psi a štěňata ponechaní napospas pláči se naučí, že být sám je děsivé.
  • Pokaždé, když je váš pes ve velkém stresu, objeví se v těle stresové hormony, jejichž snížení může trvat i několik dní. To může mít negativní a dlouhodobé účinky na organismus a psychiku vašeho psa.
  • Někteří se bohužel naučí, že volání, aby se jejich majitel vrátil, nefunguje, a tak se naučí mlčky trpět.

Zdroj: www.rspca.org.uk