Jak ušít pelíšek pro psa z recyklovaného oblečení

Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně vyspat? S trochou zručnosti můžete pelech pro psa ušít i sami doma.

Pelíšek ze staré mikiny

Říkáte si, jak asi vypadá pelech ze svetru či mikiny? Uznáváme, že na první dojem to zní zvláštně. Divili byste se, jak může takovýto výtvor udělat nevídanou parádu. Pelíšek z mikiny vytvoříte během chvilky a výsledek vypadá jako kupovaný pelech s tou výhodou, že si sami určíte jeho vzor a materiál.

K výrobě budete potřebovat starý svetr nebo mikinu, použít lze i tričko s dlouhým rukávem, dále polštářek nebo samotnou výplň neboli duté vlákno. Na sešití jsou potřeba buď šikovné ruce, jehla a nit anebo šicí stroj.

Co budete potřebovat:

  • Jeden svetr (mikinu) vyřazený ze šatníku
  • polštář (ideálně 45 x 45 cm)
  • krejčovský metr (nebo dlouhé pravítko)
  • špendlíky
  • jehlu a pevnou nit (nebo strojové sešití)
  • výplňový materiál do rukávů (například molitanové kousky nebo vatelín)
  • kousek látky na propojení konců rukávů

Postup práce:
1. Připravte si veškeré potřebné věci a pomůcky například na velký stůl anebo na zem, kde je můžete pohodlně rozložit.

2. Dejte rukávy podél těla mikiny a připněte je špendlíky do stran (jak je uvedeno na obrázku). Nechte je připnuté, aniž byste je sešívali. Sešijte otvor mikiny u krku.

Může se vám také líbit: "Tipy, jak proměnit domácí izolaci na zábavnou hru se svým psem."

3. Napněte mikinu a označte si pomocí metru (nebo pravítka) přímku od jednoho podpaždí ke druhému. Přímku zakreslete křídou na textil. Sešpendlete si dané místo a následně prošijte velkým stehem (ručně nebo na stroji).

2015-10-58dc39fbabe2c

4. Vložte akrylovou nebo jinou výplň, například molitanovou pěnu, skrz manžety dovnitř sešitého oblouku na mikině vycpěte rukávy až ke krční části z obou stran přes rukávy. Tento úsek z mikiny bude následně tvořit okraje pelíšku. Můžete tedy vycpávat dostatečně nahusto.

2015-10-58dc39fbe2d1e

5. Vyplňte břicho mikiny polštářem (nebo opět výplní z jiného materiálu).

2015-10-58dc39fc2b867

6. Sešijte dolní okraj mikiny dohromady, aby polštář držel dobře usazený uvnitř. Můžete opět ručně anebo také použít šicí stroj.

2015-10-58dc39fc92ed9

7. Přiložte k sobě konce rukávů a sešijte je.

2015-10-58dc39fccc11e

8. Vezměte jeden kus jiné textilie a dejte ho kolem manžety rukávů tak, že aby se dotýkal sešité části. Šijte pravidelným hustým stehem a nakonec přidanou látku zahrňte dovnitř. Přišijte zespod volné části, pokud by ještě někde bylo nesešité místo.2015-10-58dc39fd13034

9. Nyní je pelíšek z recyklovaného materiálu hotov.

2015-10-58dc39fd57516

10. Stačí jen zavolat vašeho domácího mazlíčka, aby jej vyzkoušel. Snad se bude vašemu pejskovi (nebo kočičce) v novém pelíšku líbit.

Zdroj: www.handimania.com
Obrázky: www.handimania.com