Váš domácí mazlíček vás koronavirem nenakazí, říkají odborníci

Otázka (CNN): Je podle dostupných vědeckých poznatků pes nebo kočka přenašečem lidského koronaviru známého jako Covid-19? Můžou se zvířata nakazit Covid-19 od člověka?

 

Odpověd: "Ne. Myslím, že myšlenka, že Covid-19 můžeme přenést na naše domácí mazlíčky nebo ho od nich získát, je prostě nesmysl." řekl Dr. John Williams, šéf oddělení dětských infekčních chorob z dětské nemocnice University of Pittsburgh Medical Center v Pittsburghu.

"A není to jen můj názor. Jsem virolog, lékař infekčních chorob a tvrdím, že k tomu neexistují žádné vědecké důkazy." zdůraznil Williams, který po celá desetiletí studoval různé koronaviry.

Nemusíme se bát o domáci zvířata – tento virus mají pouze lidé a data ukazují, že se mezi domácími zvířaty nebo hospodářskými zvířaty nerozšiřuje.“ řekl Schaffner.

Může se vám také líbit: "Šťastný příběh psa jménem Boy"

Pozitivní výsledky psů v Hong Kongu

Panika začala mezi majiteli domácích zvířat minulý týden, když sedmnáctiletý Pomeranian v Číně byl testovan „slabě“ pozitivní na Covid-19 a zemřel tři dny po návratu domů z karantény. Nutno dodat, že nejevil žádné známky nákazy a jeho úmrtí nelze spojovat s nákazou Covid-19.

Internet přes noc explodoval obavami majitelů domácích zvířat.

"Koronavirus byl u psa slabě pozitivní. Ani nevíme, jestli byl skutečně pozitivní." řekl Williams a zdůraznil, že Pomeranian byl také několikrát testovan negativně.

Pomeranian nejevil žádné známky onemocnění a byl propuštěn z karantény.“ řekla Dr. Dana Varble, hlavní veterinární referentka pro Severoamerické veterinární společenství, která poskytuje další vzdělávání veterinárním odborníkům.

Ve čtvrtek hongkonské ministerstvo zemědělství, rybolovu a ochrany přírody oznámilo, že je další pes v karanténě, německý ovčák, testován pozitivně na Covid-19. U druhého psa ze stejného domova Covid-19 nenašli a ani on, ani německý ovčák nejevili žádné známky nemoci, uvedl mluvčí oddělení.

"Kromě toho, v současné době neexistuje důkaz, že zvířata mohou být pro člověka zdrojem Covid-19 nebo že tento virus může u psů způsobovat nemoc. uvedl mluvčí.

Abychom to uvedli do perspektivy, Varble poukazuje na nedávný test tisíců domácích zvířat na přítomnost Covid-19, pod záštitou veterinární diagnostické společnosti.

"Testovali na tento virus tisíce psů a koček a nezjistili žádné pozitivní výsledky u domácích zvířat, takže věříme, že pravděpodobnost, že se psi nebo kočky nakazí, je v tuto chvíli extrémně nízká." řekla Varble.

 

Otázka(CNN): Neexistuje žádný scénář, kde bychom mohli nakazit virem od domácího mazlíčka - řekněme jeho srst?

 

Odpověd: "Teoreticky, pokud je pacient pozitivní a utírá si rukou nos, dostane se tak spousta virových částic na jeho ruku a z ní pak na srst psa." řekl Williams,"Když pak další člen rodiny pohladí toho psa na stejném místě a následně se dotkne vlastního nosa nebo úst, tak existuje šance na přenos."

Ale pokud žijete v domě s osobou, která má virus, rizikovým faktorem je ten člověk, ne domácí zvířata.“ dodal.

 

Co by měli majitele domácích mazlíčků dělat?

Přijměte své mazlíčky.“ radil Williams. "Domácí mazlíčci hrají pro jejich majitele životně důležitou psychologickou roli, zvláště teď, když se všichni cítí tak izolovaně a osamoceně."

Schaffner souhlasí: „Teď je čas obejmout svého mazlíčka, ale ne člověka. Pojďme tedy sociální distancování soustředit na lidské bytosti, a pokud potřebujete něco obejmout, obejmite svého psa nebo kočku, fretku nebo cokoli.“ Bude to dobré i pro vašeho domácího mazlíčka, řekl Varble.

Pouto mezi člověkem a zvířetem je pro zdraví zvířat nesmírně důležité.“ řekla. "Vzhledem k tomu, že tolik lidí pracuje z domova, je to opravdu skvělá příležitost posadit se a užít si svůj čas se svým miláčkem."


Zdroj: www.edition.cnn.com
Obrázky: www.edition.cnn.com