Psovi v rozpáleném autě hrozí smrtelné nebezpečí!

Léto se pomalu blíží a s ním i horké dny, které nesmíme podceňovat. Před teplem bychom se měli chránit nejen my, ale měli bychom myslet i na naše čtyřnohé kamarády.

Psy horka nemusí nést příliš dobře, což platí nejen při procházkách, ale zejména když zůstanou v autě. Takový pobyt v rozpáleném vozidle pod záminkou "jen si rychle něco vyřídím" totiž nemusí dopadnout šťastně. I těchto pár okamžiků, kdy pejsek zůstane v horkém autě, může mít strašné důsledky.

Na internetu někdo uveřejnil instruktážní fotografie o tom, co se během 15 minut stane s vajíčkem na pánvi uvnitř auta během horkých dní. Má to ale hlubší smysl - poukázat na to, jak nebezpečné je nechávat naše čtyřnohé miláčky v autě. Samozřejmě platí to i pro děti.

Podle organizace PETA každý rok psi trpí a dokonce i umírají na následky toho, že je jejich majitelé nechávají v zaparkovaném autě, i když je to jen na pár minut. Organizace nazývá zaparkovaná auta pastmi pro pejsky. Pokud venkovní teplota je 25,5 stupně celsia, teplota uvnitř zaparkovaného vozidla může stoupat v rozmezí 37,7 až po téměř 50 stupňů během pouze několika minut. Během dne, kdy teplota dosahuje přes 32 stupňů, to v autě může být až 71 stupňů celsia za méně než 10 minut.

Může se vám také líbit: "Je klíště pro psa vážně tak nebezpečný?"

Vystavení psa takové vysoké teplotě může vést k poškození mozku či náhlé smrti, a to po pouhé čtvrthodině. Horké dny dávají zabrat nejen psům, ale i nám lidem, jenže my máme více možností jak se zchladit. Pamatujte, že jediný způsob, jak se může pejsek alespoň trochu ochlazovat je zrychleným dýcháním či pocením přes jejich tlapky.

Pokud budete svědkem toho, že pes je delší dobu zavřený v autě a majitel je v nedohlednu, můžete udělat dobrý skutek a zachránit psa. Nejlepší řešení je kontaktovat policii. Mezi symptomy úpalu u psů patří nadměrná žízeň, těžké dýchání, tmavý jazyk či zvracení. V těchto případech je třeba vzít psa k veterináři.

1-15

"Vnitřní teplota může dosáhnout až 71 stupňů za méně než 10 minut."2-15

To může vést k poškození mozku nebo náhlé smrti úpalu za pouhých 15 minut3-15

Každý rok psi umírají, když je jejich majitelé nechají v zaparkovaném autě4-165-146-14


Zdroj: https://www.boredpanda.com/fried-egg-experiment-parked-car-dont-leave-dogs-hot-weather/