Co dělat, když váš francouzský buldoček začne pojídat hlínu?

Co dělat, když váš francouzský buldoček začne pojídat hlínu?

Je mnoho věcí, které nadchnou francouzské buldočky: zvuk kroků, stíny, odpadky a někdy i nečistota. Ano, špína může být pro vašeho francouzského buldočka nesmírným zdrojem vzrušení. Pokud jste se někdy starali o francouzského buldočka, pochopíte, že si mohou vyvinout nepředvídatelné chování a nejčastěji dělají věci, které vám vůbec nejdou do hlavy. To vše je součástí života s francouzským buldočkem.

Proč francouzský buldoček pojídá špínu?

Pes obvykle prohledává prostředí svým čumákem; proto není žádná novinka, že čichá všechno, co kolem sebe vidí. Ale také zkoumají svým jazykem. Nos francouzských buldočků je mnohem lepší než nos člověka. Když pak váš francouzský buldoček bere do pusy hlínu, jde zase jenom o průzkum okolí.

Francouzští buldočci, zejména štěňata, budou jíst špínu, protože prozkoumávají své okolí. Průzkum okolí je pro ně důležitou součástí života, pomocí pachů a chutí poznávají okolitý svět. Proč to ale dělají také dospělé psy? Pokud se to stane u dospělých psů, jejich zájmem nemusí být hlína. Možná našel kousek jídla nebo něco chutného. Na toto chování může buldočky přivést hned několik věcí.

panther4

Špatné jídlo

Když váš francouzský buldoček jí špínu, může to být proto, že hledá minerály nebo vitamíny, které nedostává ve své stravě. Nevyvážená strava tak může být důvodem, proč váš francouzský buldoček pojídá špínou. Toto chování se teda dostaví zejména pokud váš buldoček trpí nerovnováhou nebo nedostatkem stravy.

V takové situaci zafunguje instinkt vašeho francouzského buldočka – jako chovatel byste neměli toto znamení přehlédnout. Pokud je tato špatná chuť k jídlu vašeho francouzského buldočka přetrvává déle než několik dní, měli byste kontaktovat svého veterinárního lékaře.

Zdravotní stav

Hledání minerálů a živin může u vašeho francouzského buldočka podnítit i špatný zdravotný stav, jako třeba zánětlivé onemocnění střev. Dalším důvodem může být i hypotyreóza. Jediný způsob, jak udržet francouzského buldočka v dobrém zdravotním stavu, je dopřát mu kvalitní a vyváženou stravu, obsahující všechny nezbytné živiny.

Avšak pokud váš francouzský buldoček pojídá hlínu zejména proto, že má v oblibě kopat jámy, jde spíš o problém s jeho chováním. Hledání živin v půdě se projevuje spíš pomalým ochutnáváním než zběsilým hrabáním.

Nečistoty mohou někdy pomáhat s trávením; to proto, že obsahují jíl, který pomáhá eliminovat nepohodlí. Pokud váš francouzský buldoček jí špínu zejména do dvou hodin po jídle, je to známka špatného trávení. 

Pokud vašeho francouzského buldočka přehnaně zajímá špína, ale nezpozorovali jste žádný z výše uvedených důvodů, pak je to bezpochyby otázka chování. A stejně jako je tomu u lidí, pokud váš francouzský buldoček nebude mít žádnou mentální ani fyzickou stimulaci, bude si hledat cokoliv, co ho zaujme a rozptýlí.

valentyn

Je pro francouzského buldočka bezpečné jíst špínu?

Jak už jsme říkali, francouzský buldoček pojídající hlínu nebo špínu není nic neslýchaného. Je však důležité sledovat, jak na to bude váš pes reagovat a jestli mu to nepřivodí žádné potíže. Pokud toto chování zpozorujete u svého psa, nejedná se hned o důvod k panice.

Ostražitost je však důležitá, protože některé nečistoty obsahují cizí látky, jako jsou toxiny, chemikálie a pesticidy. Proto pokud je váš francouzský buldoček konzumuje, mohou být škodlivé a způsobit vašemu francouzskému buldočku vážné žaludeční potíže. Proto je obecně bezpečnější, pokud váš francouzský buldoček jí špínu jen ve vašem dvoře, kde je nebezpečí otravy minimální. Mimo prostředí, které dobře znáte, byste to vašemu psovi neměli dovolit.

Jak tomu zabránit?

Potrestat francouzského buldočka za to, že jí špínu nebo hlínu není nejchytřejší způsob, jak tomu zabránit. Mnohem lepší je použít pozitivní posílení.

Vyloučená zóna: Prvním krokem, jak zabránit psovi jíst nečistoty je vzít ho pryč od místa, kde váš pes jedl špínu. Když si všimnete, že váš francouzský buldok jedl špínu, vše, co byste měli udělat, je přesunout ho pryč od špíny.

Všímejte si odkud váš pes pojídá nečistoty a kolik jich sní. Pokud váš francouzský buldoček jí ze stejné oblasti, měli byste zkontrolovat, co se váš francouzský buldoček snaží konzumovat.

Pokud však váš francouzský buldoček žere náhodně, posuďte stravu svého francouzského buldočka: strava, která obsahuje všechny potřebné živiny, pomůže vašemu psovi; správná a vyvážená strava psa musí obsahovat všechny faktory specifické pro plemeno.

Pokud je strava vašeho francouzského buldočka v pořádku, měli byste zkontrolovat zdravotní stav svého psa. Zkontrolujte jeho defekaci, abyste zjistili, zda má potíže se stolicí. Zkontrolujte také případné skvrny od krve. Pokud objevíte některý z těchto příznaků, budete muset navštívit veterináře.

miska buldog

Zdroj: frenchie.shop