Psí řeč aneb Porozumění chování psů

Jako majitel psa je vždy dobré sledovat jeho chování a dávat pozor na jakékoli změny, protože ty mohou být známkou toho, že něco není v pořádku. Tento průvodce vám pomůže rozpoznat důležité signály řeči těla a poznat, jak se váš pes cítí.

Šťastný pes

Šťastný pes je uvolněný

stastny pes

  1. Pes má uvolněný postoj těla a hladkou srst, tlama je otevřená a uvolněná, uši jsou v přirozené poloze, ocas se vrtí a oči mají normální tvar.
  2. Pes vybízí ke hře zvednutým zadečkem, hladkou srstí a vysoko vrtícím ocasem. Oči mají normální tvar, uši jsou v přirozené poloze a mohou vzrušeně štěkat.
  3. Váha psa je rozložena na všechny čtyři tlapky, srst je hladká, ocas se vrtí, tvář je zaujatá, ostražitá a uvolněná a tlama je otevřená.

Znepokojený pes

Tito psi vám říkají, že se cítí nepříjemně a nechtějí, abyste se k nim přibližovali.

znepokojeny pes

  1. Pes stojí, ale držení těla a poloha hlavy je nízká. Ocas je mezi nohama, uši jsou vzadu a pes zívá.
  2. Pes leží a vyhýbá se očnímu kontaktu nebo odvrací hlavu od vás, olizuje si tlamu a má uši dozadu.
  3. Pes sedí se sklopenou hlavou, uši má sklopené dozadu, ocas schovaný, nenavazuje oční kontakt, zívá, zvedá přední tlapu.

Rozzlobený nebo velmi nešťastný pes

Tito psi nejsou šťastní a chtějí, abyste se od nich drželi dál nebo odešli.

rozlobeny psy

  1. Pes stojí se strnulým držením těla, váha je předsunutá, uši jsou vztyčené, srst zvednutá, oči se na vás dívají - zorničky jsou tmavé a zvětšené - ocas je vztyčený a ztuhlý, čenich svraštělý.
  2. Pes leží a krčí se, uši má sklopené, ukazuje zuby a ocas stažený mezi nohama.
  3. Pes stojí se skloněným tělem a váhou směrem dozadu, hlavu má nakloněnou nahoru, tlamu sevřenou, zuby odhalené, oči upřené, uši sklopené dozadu a dolů, vrčí.

Pokud vás znepokojuje chování vašeho psa, obraťte se nejprve na svého veterináře. Ten vás může odkázat na klinického učitele.


Zdroj: www.rspca.org.uk