Speciální péče o pejska v zimě

Asi 30% psích plemen je velmi citlivých na chladné počasí. Tato plemena se narodila v zemích, kde je obvykle teplé počasí jako například v Evropě, Africe, v některých částech Asie nebo Jižní Ameriky. I když se některým lidem nelíbí, že psi nosí návrhářské oblečení, no někdy je to nezbytné. Proč je důležité obléct pejska?

Když teplota klesne na nulu, může to některým psům způsobovat problémy, ba dokonce ohrozit jejich zdraví. Platí to především pro pejsky, kteří mají krátkou srst nebo jsou bez srsti a nemají tak žádnou přirozenou ochranu.  Jsou to obvykle malá plemena jako čínský chocholatý pes, peruánský bezsrstý pes nebo mexický bezsrstý pes. Oni rozhodně nemůžu chodit ven bez oblečení. Psi s delší srstí jsou na tom o něco lépe, ale přesto byste měli být opatrní. Můžete svého pejska vzít venku bez oblečení na pár minut, ale pro delší dobu doporučujeme oblečení. Existuje několik výjimek, například velká plemena s dlouhou srstí jsou mnohem lépe chráněná a nepotřebují nosit žádné oblečení.

Klíčovým aspektem je výška

Malá plemena v porovnání s velkými plemeny jsou více zranitelná. Problém je v tom, že jejich břicho je blíže zemi a ovlivňuje to jejich termoregulaci. Také starší psi a štěňata jsou náchylnější na zimu. Štěňata ještě nejsou příliš dobře přizpůsobená a starší psi ztrácejí schopnost regulovat svou teplotu.

Módní vs. praktické

V dnešní době je trend nakupovat pro své pejsky módní oblečení bez jakékoliv praktičnosti. Psí oblečení neslouží pouze na ochranu, ale jsou taký součástí stylu psa i jeho majitele. Existuje mnoho lidí, kteří jsou silně proti oblékaní pejsků. A co na to psi? Samozřejmě to nevíme. Pravděpodobně to některým psům nevadí, ale měli byste vždy zvážit, co je pro vašeho pejska v pořádku a co ne.

Může se vám také líbit: "Recept pro přípravu vánočných koláčků pro pejsky"

10 plemen psů, kteří potřebují ochranu před chladným počasí